Grejsdalsstien byder på en enestående oplevelse. Fyld lungerne med frisk luft på vandreturen mellem Vejle, Grejs og Jelling.
Vejle: Naturen omkring Vejle er bemærkelsesværdig. Og på Grejsdalsstien rammer den dig lige i hjertekulen.
Hvad skal vi lave i efterårsferien? Ugeavisen Vejle opfordrer alle til at snøre traveskoene, tage ungerne i hånden og pakke en taske med saftevand og kaffe. I skal på vandring.
Grejsdalstien er en 16 kilometer lang vandrerute mellem Vejle, Grejs og Jelling - en rute i noget af Danmarks mest spektakulære natur. Finn Lillethorup, naturvejleder hos Økolariet i Vejle, tøver ikke med at kalde stien unik. Vi møder ham i det kuperede landskab mellem Hørup Bro og Brandbjerg, hvor stien følger Hørup Bæk.
- Jeg synes, at dette parti på stien er det flotteste, smiler han og traver med raske skridt hen ad stien.
Nogle steder er der mudder.
- Ja, fugtmæssigt kan der være små udfordringer på denne strækning. Men her, hvor vi er på vej til at krydse Hørup Bæk, er der etableret broer og platforme, man går på, fortæller naturvejlederen.
- Grejsdalsstien er 16 kilometer lang. Du kan begynde på turen i Vejle på St. Grundet Skovvej bag ved Vejle Sygehus, og i Jelling ved oplevelsescentret Kongernes Jelling. Hele turen tager cirka fem timer. Du kan tage både tog og bus fra Jelling til Vejle og omvendt, når du skal hjem igen. Turen er afmærket med orange pile, og der er gangbroer til at hjælpe dig over de våde partier.
Masser af liv
Vi stopper op ved bækken. Duften af efterår og lyden af det rislende vand virker beroligende og fylder os samtidig med energi.
- Det er et vandløb med masser af liv og vandoverskud, især i efteråret og om vinteren. Jeg elsker at komme her, konstaterer Finn Lillethorup og fortæller om isfuglen og vandstæren, som kan opleves på stedet.
- Se den store sten i vandet med fugleklatten, som vandstæren har lagt. Fuglen dykker ned i vandet, vender de små sten og finder føde.
Vandet er klart, og naturvejlederen får øje på en lille ørred. Straks efter fortæller han om træerne, Rød-el, der gror på fugtig og næringsrig bund i skove og moser. Stammerne skyder op fra den store rod, der står i vandkanten. Stammerne brækker efterhånden af, men roden består og nye træer skyder frem.
Der er ikke mange steder i Danmark, hvor naturen selv styrer processerne, altså urørt skov. Brandbjerg Sønderskov er en rodet skov med væltede og gamle træer og døde stammer og grene.
- Træer i alle aldre. Store træer, små træer og døde træer. Det døde fører en masse liv med sig, når træet skal nedbrydes; en masse svampe og insekter, som er føde for fuglene, lyder det fra Finn Lillethorup.
En slags kviksand
Vandrestøvlerne er tørre, for vi går på gangbroer over de våde passager.
- Det har været besværligt at etablere disse planker i skovbunden. Det har været en kamp at få materialerne herned. Bunden er virkelig våd, siger Finn Lillethorup, der forsigtet træder ned i bladene og mudderet ved siden af platformen.
- Det er et væld-område, hvor grundvandet pibler frem af jorden. Det er nærmest kviksand, siger han.
Lidt længere fremme på stien slår åen en sløjfe. Her er bygget et par bænke, og det er oplagt at tage en pause.
- Jeg vil opfordre til, at man tager toget hjem. Man kan også vende om halvvejs, for man oplever stien på en helt anden måde, når man går tilbage. Hele turen tager cirka fem timer, og det er en oplagt aktivitet i efterårsferien, fastslår Finn Lillethorup.