Ferien må ikke blive ødelagt af dårlig forberedelse.
Sundhed: Hver år drager mange danskere på ferie, og langt de fleste kommer hjem gode minder. Men nogle kommer hjem med ubehagelige oplevelser. Det kan for eksempel være transportsyge, diarré, forstoppelse eller solskoldning. Læs her, hvordan du forbereder dig bedst muligt, så risikoen for dårlige ferieoplevelser minimeres.
- o Middel mod transportsygeo Støttestrømpero Middel mod tilstoppet næseo Nikotinerstatningsproduktero Midler til behandling af diarréo Middel mod forstoppelseo Tabletter mod for meget mavesyreo Smertestillende middelo Plaster (sår/vabel) o Middel mod allergio Solcreme/solstift/aftersuno Middel mod solskoldning ogsoleksemo Middel mod forkølelsessåro Myggemiddel
Medicin mod dårlig mave
Når man er på ferie, kan ens mave opføre sig anderledes end herhjemme. Da vi spiser andet mad, end vi er vant til, kan vi risikere at få diarré. For at forebygge det kan man tage tabletter med mælkesyrebakterier forebyggende fra nogle dage før rejsen og daglige gennem hele turen. Hvis det alligevel går galt, fås der også stoppende medicin på apoteket. Modsat kan man også få forstoppelse på grund af ændrede kostvaner, eller fordi man rører sig mindre.
Transportsyge
Får man det dårligt af at køre, sejle eller flyve, er der også råd for det. Der fås tabletter, der virker i 7-8 timer, eller plastre til den lange sejltur på op til 72 timer. Ulempen ved medicinen er, at tabletterne kan sløve, og plastret gør én tør i munden. Derimod er der ikke bivirkninger ved et armbånd, der påvirker et akupunkturpunkt på håndleddet. Det fås til både voksne og børn og kan genbruges mange gange.
Egen medicin
Tager du fast medicin, skal det selvfølgelig også med på ferien. Undersøg, om der er specielle krav til opbevaring, fx temperatur eller fugt. Der kan også være bestemte krav fra forskellige lande, til hvilken medicin du må have med. I Schengen-samarbejdet i EU (de åbne grænser) er der lavet en aftale om et pillepas, der beskriver, hvilken medicin og i hvilke mængder du har med. På www.apoteket.dk/pillepas kan du selv bestille pillepasset til afhentning på apoteket. Er du i tvivl, så spørg os.
Andre praktiske ting til ferien
I andre lande findes der andre bakterier end i Danmark. Derfor er hygiejne vigtigt på ferien, så risikoen for sygdom undgås. Har du ikke adgang til vand og sæbe, er håndsprit en god ide at have med.
Har du lige købt nye vandresko, men ikke nået at gå dem til? Så er vabelplastre en god ide. Du kan endda få en vabelstift, så risikoen for vablerne nedsættes. Også almindeligt plaster er godt at have med til småsår.
På ferien er man typisk mere ude, så solcreme er en nødvendig del af feriebagagen. På apoteket har vi mange forskellige slags solcreme, alt efter om du skal på badeferie eller storbyferie. Vi har også solcreme, der ikke skader koralrevene, hvis du skal på dykkerferie i Stillehavet. Får du alligevel for meget sol, er det vigtigt med en god aftersun-lotion, så huden får tilført den fugt, den har mistet. Så undgår du ofte at huden skaller af.
Skal du længere væk, er det måske nødvendigt med vacciner. Spørg din læge, hvilke der er nødvendige i det område og den periode, du skal rejse. Husk at være i god tid, da nogle vacciner kan have leveringstid.